Wandelen op de bodem van de Waddenzee

Gisteravond, mijn schoenen, camera en lenzen gepakt, rugzak vullen met wat extra lenzen. Met de auto naar de Linthorst-Homanpolder achter Westernieland. Tip: Voor beginnende wadlopers de Linthorst-Homanpolder achter Westernieland is een uitstekende locatie om je wadloop avontuur te starten.

Wandelen op de bodem van de Waddenzee
Wandelen op de bodem van de Waddenzee

Wadlopen

Achter de dijk heb je een adembenemend uitzicht over de Waddenzee, Werelderfgoed. Dit unieke landschap, met zijn kwelders, geulen, slikken en zandplaten, vind je nergens anders ter wereld. Terwijl ik de kwelder op loop, word ik verwelkomd door tientallen schapen en lammetjes. Gewoonweg prachtig. Na een korte wandeling op de kwelder staat ik nagenoeg oog in oog met een groep brandganzen. Het viel me op hoe ongestoord ze waren; gelukkig ik wil de rust niet verstoren. Bij de eerste rijsdam valt me iets op in de verte: een rond voorwerp dat zelden te zien is op het Wad. Dichterbij gekomen, bleek het een voetbal te zijn.

De eerste rijsdam

Via de eerste rijsdam slenter ik door het slik naar de plek waar ik een aantal zonsondergang foto's wil maken. Halverwege mijn wadlooptocht word ik getrakteerd op een indrukwekkend schouwspel: grote groepen bonte strandlopers en zilverplevieren vliegen in wolken over het wad. Het is 21:05 de zon zakt langzaam in de Waddenzee, tijd voor het avondlicht. Het is windstil een magische sfeer. De kleuren aan de horizon veranderen geleidelijk van helder blauw naar zachte tinten van oranje en roze. Het is een betoverend schouwspel dat de schoonheid van de Waddenzee nog eens extra benadrukt.

Terwijl ik de langzaam verdwijnende zon bewonder, verandert het avondlicht in een betoverende parelmoeren gloed. Op dat moment besef ik hoe buitengewoon deze ervaring is. De rust en sereniteit omhullen me, terwijl ik luister naar de geluiden van de natuur, het zachte ruisen van het opkomende water. De Waddenzee blijft me altijd verrassen en verwonderen, ongeacht hoe vaak ik hier kom. Het is een plek waar de natuur haar ware pracht laat zien en waar ik telkens weer vol bewondering naar kijk.

De Waddenzee, altijd een adembenemende ervaring!

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Lyda Bakker. (donderdag, 09 mei 2024 15:35)

  Wat een prachtige serie foto s. Echt genieten.
  Dankjewel.

 • #2

  Patricia Roukens (donderdag, 09 mei 2024 16:20)

  Ik citeer je: ‘De Waddenzee blijft me altijd verrassen en verwonderen, ongeacht hoe vaak ik hier kom. Het is een plek waar de natuur haar ware pracht laat zien en waar ik telkens weer vol bewondering naar kijk.’

  Je zegt er (voor mij) alles mee.
  Dank voor je prachtige verslag en de geweldige foto’s. Zo, zo mooi!

 • #3

  Maria Mooijer (vrijdag, 10 mei 2024 12:37)

  Wat wonen we toch in een prachtig land dank je voor de prachtige foto’s ��