Wandelen door het Slochterbos

Het was al weer enkele maanden geleden dat ik in mijn geboortedorp Slochteren was. Ik kom er graag. Bij het binnenrijden van het dorp overvalt me meteen een gevoel van thuiskomen. De grote aantrekkingskracht van Slochteren ligt voor mij in het Slochterbos en de eeuwenoude, kenmerkende Fraeylemaborg met een unieke historie.

Bruggetje Slochterbos
Bruggetje Slochterbos

Nu, in de herfst, komt de magie van dit bos pas echt tot leven. Een wandeling hier is een reis door mijn jeugd en een viering van de pracht van de natuur. Als schoolkind kwam ik hier vaak op bezoek, want in de jaren zeventig was mijn vader de tuinman van de Fraeylemaborg. Terwijl ik met de paadjes meeslinger, kijk ik over de lange middenlaan uit naar de borg. Het is echt een prachtig gezicht. Ik geniet van de rust en de schoonheid van de omgeving. Onderweg neem ik een kijkje bij het Hazelnoot huisje van Alex den Braver. Het ligt achterin het park van de borg. Het voelt alsof ik in een andere wereld ben, omringd door geschiedenis en natuurpracht. Het is een heerlijke manier om een dag door te brengen.

Hazelnoot huisje
Hazelnoot huisje

Wist je dat de welvarende adel die ooit in deze borg woonde, van mening was dat de borg alleen niet voldoende was voor hun uitgestrekte landgoed van 31 hectare? Daarom werd rond 1700 een bos van 20 hectare aangelegd, geïnspireerd door de tuinen van het kasteel van Versailles. Dit resulteerde in rechte paden, schilderachtige doorkijkjes en prachtige beelden. Zelfs vandaag de dag kun je de herkenbare lange middenlaan bewonderen, omgeven door majestueuze eiken en beuken. Opvallend is dat nog geen 100 jaar later, in 1785, een nieuwe benadering werd gekozen. Het bos werd omgevormd tot een romantisch park in de Engelse landschapsstijl, met slingerende paden, aangelegde vijvers en zelfs een kleine heuvel. Dit betekende een adembenemende transformatie van het landschap. Maak een herfstwandeling door het Slochterbos en geniet van de prachtige herfstkleuren.

Louise Thomassen van der Hoop van Slochteren. Onderstaande video het verhaal van de laatste bewoners van de Fraeylemaborg. Sinds de 19e eeuw was de borg in handen van de familie Thomassen van der Hoop van Slochteren. Echter, in 1972 werden de financiële lasten te zwaar en besloot de familie de borg te verkopen aan een stichting, met als doel het huis en landgoed te behouden voor de toekomst. De laatste bewoners waren mevrouw Louise Thomassen van der Hoop van Slochteren en haar dochter, de jonge Mieke van Panhuys. Samen keren ze nog eenmaal terug om herinneringen op te halen aan de laatste jaren op de borg.

Prachtige herfstkleuren

De herfst betovert het Slochterbos met een adembenemend schouwspel van prachtige herfstkleuren. De bladeren van de bomen veranderen in een palet van goud, rood en oranje, waardoor het bos een betoverende en warme gloed krijgt. Een wandeling door het Slochterbos in deze tijd van het jaar is een ware viering van de natuur en een uitgelezen kans om te genieten van de schitterende herfstpracht.

Bruggetje Slochterbos

Het bruggetje in het Slochterbos is een betoverende plek die de natuur en geschiedenis naadloos met elkaar verbindt. Dit sierlijke pad over het kabbelende water brengt je diep in het hart van het bos. Het geluid van ritselende bladeren en zacht stromend water omringt je terwijl je dit charmante bruggetje oversteekt. Het is een perfecte plek om even tot rust te komen en te genieten van de serene schoonheid van de natuur. Het bruggetje in het Slochterbos is een waar juweeltje in dit prachtige landschap.

Meer zien van de provincie Groningen bezoek onze social media kanalen

 

Instagram

Twitter

Facebook

Reactie schrijven

Commentaren: 0