Poffert maken

Groningse poffert is een traditioneel gerecht uit de provincie Groningen. Het is een heerlijk, vullend gerecht dat vooral populair is tijdens de koudere maanden van het jaar. Het wordt meestal geserveerd als hoofdgerecht, maar kan ook worden gegeten als nagerecht of als tussendoortje. Op deze pagina  lees je meer over de poffert en alles wat je moet weten over de geschiedenis, ingrediënten, bereidingswijze en serveersuggesties van dit heerlijke gerecht.

De geschiedenis van Groningse poffert

Groningse poffert is een gerecht dat al honderden jaren wordt gegeten in Groningen. Het werd oorspronkelijk gemaakt door boeren op het platteland als een vullend gerecht om hun honger te stillen tijdens lange dagen op het land. Het gerecht is door de jaren heen geëvolueerd en er zijn verschillende variaties van het gerecht ontstaan. Tegenwoordig is Groningse poffert een populair gerecht dat in veel restaurants en eetcafés in de provincie wordt geserveerd.

Groningse poffert maken

Om Groningse poffert te maken heb je de volgende ingrediënten, plus poffertpan met deksel nodig:

 

✓ 500 gr zelfrijzend bakmeel

500 ml melk

3 eieren

2 eetlepels witte (basterd)suiker

✓ snuf zout

✓ poffertpan met deksel

 

Bereiden 

Pak een grote kom, beslagkom en doe hier de zelfrijzend bakmeel in. Voeg vervolgens beetje bij beetje melk, eieren, suiker, en een snufje zout toe. Meng alles goed door elkaar. Blijf roeren tot het beslag lekker dik en glad is.

 

Nadat je alle ingrediënten goed hebt geroerd en het beslag lekker glad en dik is komt het volgende. De poffertpan goed invetten. Dat kan met een beetje boter, of olijfolie. Als de poffertpan ingevet is, kun je het beslag erin gieten.

 

Maar hoe maak je de poffert dan gaar?

Au bain-marie is de truc! Pak een grote pan en zet de poffertpan erin. Vul de grote pan met water, nu is de kunst om ervoor te zorgen dat de poffertpan voor ongeveer 80% onder water staat. Steek het gas aan en laat het geheel zachtjes koken, pruttelen totale kooktijd circa 2 uur.

 

Wacht geduldig tot de poffert gaar is. Je zult merken dat het resultaat heerlijk smeuïg is. Dus, zet de pan op het vuur, leun achterover en geniet van het pruttelende water en de heerlijke geur van je zelfgemaakte poffert!

 

Eet smakelijk! #mooigrunnenpoffert 

 

serveertip bestrooi de poffert met bruine suiker en gesmolten roomboter

Poffert
Poffert
Poffertpan
Poffertpan

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Auktje Kazemier (maandag, 13 maart 2023 22:34)

  mijn hele leven heeft mijn moeder altijd als de aardappels van het land moesten, er voor gezorgt dat er rond het middag uur een poffert op het land was, en deze was gevuld met 400 gram rozijnen en 200 gram krenten, zelf heb ik er vanillesuiker bij in gedaan en zelfs met gekruste walnoot een delikatesse en dan met roomboter en een plakje achterham...............ik kan helaas geen foto uploden van mijn laatste kreatie helaas ander hadd ik het wel gedaan...........mvg vandaag ben ik 69 en vind het een heerlijke traktatie,die ik voor mijn zoons verjaardag vorige week heb gemaakt met elkaar was die bijna 3 kilo.................

 • #2

  Janneke Brandt (dinsdag, 14 maart 2023 15:38)

  Maken

 • #3

  Dina (woensdag, 15 maart 2023 01:38)

  Can you translate this article in English or tell me how to do it?

 • #4

  Inge (woensdag, 07 februari 2024 09:47)

  Mag je de poffertvorm op de bodem van de au bain marie pan hebben staan, of moet deze 'drijven'? Ik hang hem meestal aan een pollepel die over de pan water hangt. Maar zou het een probleem zijn om deze op de bodem te zetten? Of wordt de bovenkant dan te heet?

 • #5

  Janneke (vrijdag, 16 februari 2024 05:38)

  Bij mij staat de poffertpan gewoon op de bodem. Ik leg er een waaltje op dat hij niet omhoog drijft.