Molens in Groningen

Ede Staal zong erover in zijn lied ’t Hoogeland.

't Binnen de meulens, en de moaren

't Binnen de kerken en de burgen

't Is 't laand woar ik as kind

Nog niks begreep van pien of zurgen

 

Molens in Groningen: een betoverend eerbetoon aan ons rijke verleden! 🌿🌾 In vroegere tijden draaiden hier meer dan 1000 molens en speelden graan en koren een cruciale rol in onze welvaart. Nu zijn ze prachtige herinneringen aan dat glorieuze tijdperk. 😍✨

 

Foto 1: 𝗗𝗲 𝗝𝗼𝗻𝗴𝗲 𝗛𝗲𝗻𝗱𝗿𝗶𝗸 𝗶𝗻 𝗗𝗲𝗻 𝗔𝗻𝗱𝗲𝗹

Een betoverende verschijning in het Groningse dorp Den Andel. Deze charmante koren- en pelmolen draait sierlijk met de wind en voegt een vleugje romantiek toe aan het rustieke landschap van de regio.

 

Foto 2: 𝗠𝗼𝗹𝗲𝗻 𝗗𝗲 𝗢𝗻𝗱𝗲𝗿𝗻𝗲𝗺𝗶𝗻𝗴 𝗶𝗻 𝗩𝗶𝗲𝗿𝗵𝘂𝗶𝘇𝗲𝗻

Majestueus en statig staat deze molen in het rustige Vierhuizen, waar hij het schilderachtige landschap van Groningen siert. Een echt beeldbepalend element dat ons terugvoert naar vervlogen tijden vol traditie en ambacht.

 

Foto 3: 𝗗𝗲 𝗛𝗼𝗼𝗽 𝗶𝗻 𝗠𝗶𝗱𝗱𝗲𝗹𝘀𝘁𝘂𝗺

De Hoop gebouwd in 1855, is een voormalige koren- en pelmolen aan de westzijde van het Boterdiep en was tot 1954 in bedrijf.

 

Foto 4: 𝗗𝗲 𝗛𝗲𝗹𝗽𝗲𝗿 𝗮𝗮𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗣𝗮𝘁𝗲𝗿𝘀𝘄𝗼𝗹𝗱𝘀𝗲𝗺𝗲𝗲𝗿

Deze robuuste poldermolen torent trots uit boven het schilderachtige Paterswoldsemeer in de gemeente Groningen. Zijn majestueuze wieken vangen de wind, waardoor hij als een baken van geschiedenis boven de vlakke Groningse polders uitsteekt.

 

Foto 5: 𝗗𝗲 𝘃𝗿𝗶𝗲𝗻𝗱𝘀𝗰𝗵𝗮𝗽 𝗶𝗻 𝗪𝗶𝗻𝘀𝘂𝗺

De Vriendschap in Winsum is een voor Groninger begrippen relatief oude korenmolen, al is de molen aanvankelijk als pelmolen gebouwd.

 

Foto 6: 𝗗𝗲 𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗶𝗻 𝗪𝗶𝗻𝘀𝘂𝗺

De Ster is een koren- en pelmolen in het Groningse Winsum. De achtkante bovenkruier uit 1851 staat op een molenberg in de dorpskern van Winsum.

De Jonge Hendrik in Den Andel
De Jonge Hendrik in Den Andel

Meer zien van de provincie Groningen bezoek onze social media kanalen

 

Instagram

Twitter

Facebook

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Priscilla Tempelman (donderdag, 31 augustus 2023 14:24)

    Wonderful photos!