De Woldtuin

Verborgen parels op het Hogeland.

 

De Wolddijk loopt van Noorderhoogebrug in noordelijke richting naar Westerdijkshorn. Het is een prachtige weg door het Groninger Landschap. Aan weerszijde van de weg staan boerderijen en een aantal huizen. Deze weg noem ik in deze tijd van het jaar, 'De Provence Van Het Noorden’. De bermen zijn opvallend groen er groeit van alles fluitenkruid, de grote klaproos, weegbree, en veel bermbloemen. Prachtig om te zien.

 

Halverwege de Wolddijk zie ik bij een boerderij een bord staan, ik stop omdat ik vanuit de auto niet goed kan lezen wat erop het bord staat. Het is me al gauw duidelijk, ze verkopen bij deze boerderij planten en groenten. Gelukkig heb ik nog wat kleingeld bij me, niet veel later ben ik in het bezit van twee tomaten planten. Als ik mijn weg vervolg komt op hetzelfde moment een auto het erf oprijden.

 

Het is Christa eigenaresse van Savanneboerderij Verbaarum. Ze groet me vriendelijk en nodigt me uit om de boerderij en de Woldtuin te zien. We rijden het erf op, het eerste wat me direct opvalt is het uitzicht! De Groningse savanne. In de verte zie ik de skyline van de stad Groningen.

 

Christa verteld me dat ze samen met haar partner Remco in 2019 een groot avontuur is begonnen. Dat deed ze met de aankoop van een 150 jaar oude, karakteristieke boerderij waar ze nu de trotse eigenaresse van is samen met Remco, een stuk cultuurhistorisch erfgoed op het Groningse platteland, waarvan de historie teruggaat tot de 15e eeuw.

 

Christa laat De Woldtuin zien zoveel groen, zoveel planten. Op het erf staat een kas waarin ze hun eigen plantgoed opkweken. Door steeds weer zaden te winnen van eigen planten raken die steeds beter aangepast aan de grond en lokale omstandigheden. De boerderij wordt verlevendigd door kippen en eenden die er vrij rondlopen, en op hun route regelmatig ook even door De Woldtuin scharrelen. We lopen richting De Woldtuin waar ik begroet wordt door Quinten een van de tuinders.

 

Er zijn hier 3000 bomen geplant, ik wordt er stil van 3000 bomen! Ik begeef me letterlijk in een savanne, de Groningse savanne. In de savanne staan 3 luxe tenten die verhuurd worden aan gasten die hier van de rust willen komen genieten. De gasten kunnen gebruik maken van een hot-tub en sauna.

 

Wat een prachtige plek is dit! 

 

Hier vindt je Groningse gastvrijheid!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Remco Baar (zondag, 02 april 2023 10:16)

    Wat leuk dit mooie stuk over ons te lezen. Dank je wel!