Boerderij De Raken

In het prachtige Groningen ligt het idyllische gehucht De Raken, gelegen in de gemeente Het Hogeland. Dit knusse plaatsje is te bereiken via een doodlopend weggetje dat loopt van Groot Wetsinge naar de Wetsingerzijl in de Sauwerdermaar. Maar maak je geen zorgen, want er is wel een fietsroute die je naar Garnwerd brengt en via de Wetsingersluis over het Reitdiep naar Oostum voert. Het hart van het gehucht wordt gevormd door een prachtige boerderij, genaamd De Raken.

 

De naam van dit charmante gehucht vindt zijn oorsprong in het Oude Diepje dat vroeger ook wel De Raken genoemd werd, voordat het in de 17e eeuw vervangen werd door het Garnwerder Rak. De naam Raken is dan ook een variant op het oude De Raken. Dit schilderachtige gebied, waar ook Alinghuizen en Klein Garnwerd te vinden zijn, staat bekend als De Hoek of Winsumerhoek. In 1810 werd deze regio door de Franse hertog Charles-François Lebrun bij de gemeente Winsum gevoegd.

 

Iets verderop, ten zuidwesten van De Raken, vind je de prachtige Margriethoeve uit 1792. Deze historische boerderij staat aan de Wetsingermaar, iets ten zuiden van het Oude Diepje. Bij de Margriethoeve ligt tevens een oude zijl, de Wetsingerzijl, die je zeker niet mag missen tijdens je ontdekkingstocht door deze schilderachtige omgeving.

Kom snel eens langs in De Raken en geniet van de rust en de schoonheid van dit bijzondere gehucht in het mooie Groningen.

Boerderij De Raken
Boerderij De Raken

Reactie schrijven

Commentaren: 0