Vliedorp

Vandaag via Roodehaan, Zuurdijk en Houwerzijl een bezoek gebracht aan Vliedorp. Vliedorp is de naam van een streek en een voormalig wierdedorp ongeveer 200 meter ten noorden van Houwerzijl in de gemeente Het Hogeland. Vliedorp is ontstaan op een wierde uit het begin van de jaartelling. Via een smalpad loop je richting het voormalig wierdedorp. Eenmaal aangekomen valt de enorme wierde wel op. Wierdekerkhof Olle Weem. De mensen van het dorp Houwerzijl liepen vroeger over het kerkpad naar de kerk van Vliedorp. Na 1695 werd de kerk door verval niet meer gebruikt en kort daarna afgebroken. De stenen zijn gebruikt voor de pastorie van Leens. Vliedorp is tot ongeveer eind 18e eeuw bewoond geweest. De pastorie is nog lange tijd blijven staan en werd gebruikt als onderkomen voor landarbeiders. Het kerkhof behield tot 1868 zijn functie: jarenlang begroef het dorp Houwerzijl zijn doden nog buiten het dorp op Olle Weem. Bij slecht weer ging het vervoer per boot op de Houwerzijlstervaart. bezoek gebracht aan Vliedorp.

Reactie schrijven

Commentaren: 0