Stitswerd

Stitswerd (Gronings: Stivverd) een dorp met zo’n 60 inwoners gelegen in de gemeente Het Hogeland.

Stitswerd (in het Gronings: Stivverd) is een charmant dorp met ongeveer 60 inwoners, gelegen in de gemeente Het Hogeland in de provincie Groningen, Nederland. Een van de opvallende kenmerken van dit rustige dorp is de Georgiuskerk, die het middelpunt van de gemeenschap vormt.

 

De Georgiuskerk in Stitswerd heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Ondanks verbouwingen in de 15e en 19e eeuw zijn veel historische elementen bewaard gebleven. In de 15e eeuw werden de zuid- en westmuren opnieuw opgetrokken, gewelven werden verwijderd, en opmerkelijke spitsboogramen werden in de noord- en zuidmuren geplaatst. De kerk herbergt een 17e-eeuwse preekstoel met Toscaans kapiteel en ionische schacht. Het interieur vertelt een verhaal van de geschiedenis van Stitswerd, met grafzerken die deels zichtbaar en deels onder de houten vloer verborgen zijn, waarvan de oudste dateert uit 1639.

 

De Georgiuskerk is niet alleen een historisch monument, maar ook een centraal punt voor de lokale gemeenschap. De serene omgeving en de warme sfeer nodigen bezoekers uit om te genieten van de rust en schoonheid van de Groningse natuur, terwijl ze de rijke geschiedenis van Stitswerd ontdekken. Het dorp is een oase van rust, waar bewoners en bezoekers de gelegenheid krijgen om de moderne wereld even achter zich te laten en te genieten van de eenvoudige geneugten van het dorpsleven.

Meer zien van de provincie Groningen bezoek onze social media kanalen

 

Instagram

Twitter

Facebook

Mooigrunnen in beeld


Reactie schrijven

Commentaren: 0